بانک مسکن به عنوان بانک تخصصی در ارائه تسهیلات مسکن شناخته میشود. پرداخت تسهیلات ساخت مسکن به متقاضیان از چندین محل اعتبار شامل اوراق ممتاز، حسابهای تعهدی بانک مسکن، منابع دولتی و منابع بدون سپرده امکانپذیر است:
تسهیلات ساخت مسکن از محل اوراق ممتاز
در این تسهیلات متقاضیان میتوانند با خرید و استفاده از اوراق گواهی حق تقدم، از تسهیلات بانک مسکن برای ساخت واحد مسکونی استفاده کنند. تسهیلات ساخت مسکن از محل اوراق ممتاز بصورت انفرادی پرداخت میشود و سقف تسهیلات برای تهران 200 میلیون تومان، مراکز استان و شهرهای بالای 200 هزار نفر 160 میلیون تومان و سایر شهرها 120 میلیون تومان میباشد.
سقف تسهیلات قابل پرداخت، حداکثر 80درصد هزینه کل اجرای طرح خواهد بود. هزینه طرح شامل هزینه احداث ساختمان و سایر هزینه های قابل قبول ( اخذ پروانه ، تهیه نقشه و ..) است و شامل هزینه های مربوط به اخذ پایان کار ، صورت مجلس تفکیکی و گواهی عدم خلاف نمیشود.
همچنین پرداخت تسهیلات ساخت مسکن با توجه به تعداد واحدها و پیشرفت فیزیکی کار بین 3 تا 7 مرحله انجام می شود. مرحله اول پس از انجام حداقل 20 درصد از پیشرفت فیزیکی ساختمان و بر اساس 80 درصد هزینه های انجام شده در پروژه قابل پرداخت است. به شرط آنکه این مبلغ از 50 درصد کل تسهیلات تجاوز نکند. مراحل بعدی نیز حداکثر معادل 80 درصد هزینه های انجام شده در طرح پرداخت می شود.
نرخ سود تسهیلات ساخت مسکن در خارج از مناطق بافت فرسوده شهری 22.5 درصد و در مناطق بافت فرسوده شهری 21 درصد است. طول دوره مشارکت ساخت در این تسهیلات در حالت مشارکت انفرادی 12 ماه و برای مشارکت مجتمع و شرکت های تعاونی مسکن 18 ماه محاسبه میشود و حداکثر مدت زمان بازپرداخت تسهیلات ساخت مسکن نیز 12 سال (به روش ساده) است. در مناطق بافت فرسوده شهری در صورتی که طول دوران مشارکت ساخت از 18 ماه تجاوز ننماید، مدت فروش اقساطی حداکثر 15 سال(به روش ساده) است.
شرایط متقاضی و ملک مورد نظر برای دریافت تسهیلات ساخت مسکن به شرح زیر است:
- متقاضی نباید سابقه چک برگشتی و بدهی سررسید شده در سیستم بانکی داشته باشد؛
- ملک باید شش دانگ، دارای سند مالکیت (ثبتی) با کاربری مسکونی بوده؛ در محدوده خدمات شهری قرارداشته باشد و در وثیقه نباشد؛
- مشخصات، ابعاد و حدود مساخت زمین باید با سند مالکیت یا برگ واگذاری مطابقت داشته باشد.
ثبت درخواست تسهیلات ساخت مسکن کاملا بصورت غیر حضوری و از طریق سامانه به آدرس loan.bank-maskan.ir صورت میپذیرد و مراحل زیر برای ثبت درخواست طی میشود:
- ثبت اطلاعات تسهیلات: شامل نوع تسهیلات، محل پرداخت آن و قالب انفرادی یا زوجین، شعبه دریافت تسهیلات، مبلغ، نحوه و مدت بازپرداخت تسهیلات
- ثبت اطلاعات هویتی: شامل اطلاعات شخصی، اطلاعات هویتی، اطلاعات تحصیلی/ شغلی/ درآمدی و اطلاعات محل سکونت
- ثبت اطلاعات ملک: شامل اطلاعات سند مالکیت و بارگزاری اسناد مالکیت
- ثبت اطلاعات وثیقه: شامل ملک، سفته یا سپرده
- تایید اطلاعات و پرداخت هزینه ثبت نام
- ثبت درخواست و دریافت کد رهگیری
پس از ثبت نهایی درخواست ثبت نام تسهیلات ساخت مسکن در صورتی که تمامی موارد مورد تایید بانک بوده و متقاضیان شرایط دریافت وام را داشته باشند، نتیجه از طریق پیامک یا تماس اعلام میشود و باقی مراحل از طریق شعبه انتخابی پیگیری میشود. شایان ذکر است متقاضیان برای خرید اوراق حق تقدم میبایست به یکی از شعب بانک مسکن و یا یکی از شعب کارگزاری فرابورس مراجعه کنند. ثبت نام در سامانه سجام و داشتن کد بورسی جهت خریداری اوراق الزامی است. جهت اطلاع از آخرین قیمت اوراق ممتاز کلیک کنید.
تسهیلات ساخت مسکن از محل صندوق پس انداز ساخت مسکن
متقاضیان تسهیلات ساخت مسکن با افتتاح حساب صندوق پسانداز ساخت مسکن و سپردهگذاری مبالغی بین یک الی سه و نیم سال، تا سقف 30 میلیون تومان از این تسهیلات استفاده کنند.
افتتاح حساب صندوق پسانداز مسکن بصورت غیرحضوری امکانپذیر است و متقاضیان میبایست حداقل 4 میلیون و 30 هزار تومان به مدت 3 سال و نیم در این حساب پسانداز کنند تا از سقف تسهیلات آن استفاده کنند. روش محاسبه امتیاز حساب بدین صورت است که هر 6ماه (یک دوره) یک برابر متوسط موجودی، تسهیلات به متقاضی تعلق میگیرد. به عنوان مثال با سپرده گذاری مبلغ 10 میلیون تومان به مدت یکسال، مبلغ تسهیلات 20 میلیون تومان خواهد شد. سود مشارکت در طول دوره پسانداز 17 درصد محاسبه میشود.
ثبت درخواست تسهیلات از طریق سامانه loan.bank-maskan.ir امکانپذیر است. سقف تسهیلات ساخت مسکن برای ساخت واحد مسکونی در این طرح حداکثر 30 میلیون تومان با سود 11 درصد و بازپرداخت 12 ساله به روش ساده و 10 ساله به روش پلکانی است. پرداخت این تسهیلات به صورت مجتمعسازی نیز ممکن است و حداکثر به تعداد واحدهای مجتمع مورد نظر منوط به افتتاح حساب صندوق پس انداز ساخت مسکن به تعداد واحدها و به نام مجتمع ساز برای هر واحد به طور جداگانه صورت میپذیرد.
حداکثر مدت دوره مشارکت ساخت مسکن با در نظرگرفتن موقعیت جغرافیایی منطقه، مصالح مورد استفاده، هزینه های ناشی از ساخت، تعداد واحد و… طبق نظر ارزیاب تعیین می گردد. تسهیلات گیرنده می بایست پس از اتمام پروژه، برای تسویه نقدی و یا تقسیط تسهیلات مشارکت (فروش اقساطی) به بانک مراجعه نماید. در غیر اینصورت مشمول جریمه دیر کرد ناشی از تاخیر خواهد شد.
تسهیلات ساخت مسکن بافت فرسوده
تسهیلات ساخت مسکن بافت فرسوده از تلفیق منابع تودیعی دولت، منابع بدون سپرده، اوراق ممتاز و حسابهای تعهدی مشتریان پرداخت میشود و مجموع مبالغ تسهیلات برای شهر تهران 450 میلیون تومان، شهرهای بالای یک میلیون نفر جمعیت 400 میلیون تومان و سایر شهرها 350 میلیون تومان میباشد. حداکثر سقف تسهیلات پرداختی بر اساس گزارش ارزیاب بانک معادل 80 درصد برآورد هزینه اجرای طرح است.
در این طرح، طول دوره مشارکت (ساخت مسکن) 36 ماه تعیین شده است و حداکثر زمان بازپرداخت تسهیلات 10 سال است. سود تسهیلات از منابع اعتبار شرکت بازآفرینی شهری 9 درصد، از منابع داخلی بانک 18 درصد و از محل اوراق ممتاز 16 درصد است.
برای استفاده از تسهیلات ساخت مسکن بافت فرسوده، ملک مورد نظر باید مجزا، ششدانگ با کاربری مسکونی باشد؛ در وثیقه و بازداشت محاکم قضائی نباشد؛ مشخصات ابعاد و حدود زمین باید با سند مالکیت/ قرارداد اجاره مطابقت داشته باشد و در صورتی که محل اجرای طرح وقفی است باید مجوزهای لازم از اداره اوقاف گرفته شده باشد.
متقاضیان برای استفاده از این تسهیلات ساخت مسکن نباید چک برگشتی یا بدهی بانکی داشته باشند؛ سازندگان طرح میبایست رتبه اعتباری مد نظر بانک (حداقل BBB) را کسب کنند و استعلام از سامانه های ذی ربط همچون سامانه سپاد (نظام وظیفه)، ذی نفع واحد، اشخاص مرتبط و … نیز صورت بگیرد.
برای استفاده از تسهیلات ساخت مسکن بافت فرسوده، متقاضیان باید مراحل زیر را دنبال کنند:
- ورود و ثبت نام متقاضی در سامانه ارائه تسهیلات بافت فرسوده (شرکت بازآفرینی شهری ایران)؛
- ثبت مشخصات پروژه مورد نظر و ارائه مدارک و مستندات ملک معرفی شده توسط متقاضی؛
- پالایش متقاضیان توسط وزارت راه و شهرسازی و اعلام نتیجه به متقاضی؛
- صدور معرفی نامه به متقاضیان حائز شرایط توسط وزارت راه و شهرسازی و ارجاع به سرپرستی بانک مسکن؛
- بررسی اطلاعات پروژه و مدارک توسط سرپرستی بانک مسکن و ارسال پیامک شماره پرونده/ کد شعبه به متقاضی برای تکمیل اطلاعات؛
- ورود به سامانه تسهیلات بانک مسکن و تکمیل اطلاعات؛
- ارسال اطلاعات به شعبه مد نظر، دریافت پیامک از شعبه برای مراجعه حضوری.
تسهیلات مشارکت مدنی جهت ساخت مسکن
متقاضیانی که دارای گواهی اوراق ممتاز و یا حسابهای صندوق پسانداز مسکن، صندوق پسانداز ساخت مسکن، پسانداز مسکن جوانان و قرضالحسنه جاری بانک مسکن هستند، میتوانند در قالب عقد مشارکت مدنی از بانک مسکن تسهیلات ساخت مسکن دریافت کنند.
در این طرح اشخاص حقیقی و حقوقی (شرکتها و سازمانها) سرمایه نقدی و یا غیر نقدی خود را با هدف سودآوری با سرمایه بانک در می آمیزند و سود این سرمایه طبق قرارداد بین دو طرف تقسیم میشود. سازنده باید برای دریافت این تسهیلات، حساب جاری به نام خود در بانک افتتاح کند و بانک سهم خود را از شراکت (به صورت نقدی) طبق ضوابط و مقررات به این حساب واریز نماید. باید توجه داشت که در انتهای قرارداد، بانک سهم خود را به شریک فروخته و وی باید برای تسویه نقدی و یا تقسیط سهمالشرکه بانک (در صورت موافقت بانک) مراجعه نماید.
ملک مورد نظر برای دریافت تسهیلات ساخت مسکن میبایست شرایط زیر را داشته باشد:
- دارای سند مالکیت یا صورتمجلس تفکیکی باشد؛
- دارای قرارداد واگذاری سازمان ملی زمین و مسکن باشد؛
- زمین موقوفه دارای قرارداد اجاره باشد؛ و
- ملک معرفی شده باید مفروز، قابل ارتهان و در محدوده خدمات شهری باشد.
از شرایط متقاضیان می توان به عدم ممنوعیت در تصرف اموال خود، داشتن امکانات مالی کافی به منظور انجام تعهدات و توانایی خرید سهم بانک به صورت نقد یا اقساط، پس از تکمیل ساختمان طبق قرارداد اشاره کرد. فرآیند دریافت تسهیلات مشارکت مدنی ساخت مسکن با مراجعه حضوری به یکی از شعب بانک مسکن امکانپذیر است و شامل مراحل زیر میشود:
- مرحله اول: متقاضی (سازنده) طرح پیشنهادی خود را به همراه مدارک مورد نیاز به بانک ارائه میکند. در این مرحله بانک طرح متقاضی، شرایط ملک و مدارک را بررسی میکند؛
- مرحله دوم: پس از انجام بررسیهای لازم و تایید طرح و مدارک توسط بانک، قرارداد مشارکت مدنی تنظیم و برای در رهن قرار دادن ملک به دفترخانه ارسال می شود.
- مرحله سوم: این مرحله شامل نحوه عمل در مشارکت مدنی (تعیین هزینه کل اجرای طرح با در نظر گرفتن هزینه احداث ساختمان و سایر هزینههای قابل قبول، تعیین درصد سهمالشرکه بانک و شریک و…) و تعهدات شریک می باشد. شریک موظف است مبلغ تامین خسارت حوادث غیر مترقبه (بیمه) را به بانک پرداخت نماید؛ همچنین کار احداث یا تکمیل واحد یا واحدهای مسکونی را بر طبق نقشه تصویب شده و در مدت تعیین شده در قرارداد انجام دهد.
تسهیلات انفرادی و مجتمعسازی ساخت مسکن
این تسهیلات از محل اعتبارات بدون سپرده بانک مسکن به متقاضیان پرداخت میشود و ارائه آن بستگی به وجود اعتبار در شعبه میباشد. سقف تسهیلات ساخت مسکن در این طرح به متقاضیان حقیقی و حقوقی به ازای هر واحد مسکونی به شرح زیر است:
- پروژههای ساخت مسکن با فناوریهای نوین (سازندگان حرفهای): برای تهران و شهرهای بالای یک میلیون نفر جمعیت 750 میلیون تومان، سایر مراکز استانها و شهرهای بالای 200 هزار نفر جمعیت 650 میلیون تومان و سایر شهرها 600 میلیون تومان
- پروژههای ساخت مسکن با فناوریهای نوین (سایر سازندگان): برای تهران و شهرهای بالای یک میلیون نفر جمعیت 700 میلیون تومان، سایر مراکز استانها و شهرهای بالای 200 هزار نفر جمعیت 600 میلیون تومان و سایر شهرها 550 میلیون تومان
- پروژههای ساخت مسکن بدون فناوریهای نوین (سازندگان حرفهای): برای تهران و شهرهای بالای یک میلیون نفر جمعیت 600 میلیون تومان، سایر مراکز استانها و شهرهای بالای 200 هزار نفر جمعیت 500 میلیون تومان و سایر شهرها 450 میلیون تومان
- پروژههای ساخت مسکن بدون فناوریهای نوین (سایر سازندگان): برای تهران و شهرهای بالای یک میلیون نفر جمعیت 550 میلیون تومان، سایر مراکز استانها و شهرهای بالای 200 هزار نفر جمعیت 450 میلیون تومان و سایر شهرها 400 میلیون تومان
نرخ سود تسهیلات بدون سپرده در دوران مشارکت مدنی و فروش اقساطی 23 درصد است. نرخ سود تسهیلات از محل اوراق گواهی حق تقدم و انواع حساب های تعهدی مطابق با شرایط هر کدام می باشد. همچنین مدت اولیه قراردادهای مشارکت مدنی در بخش ساخت مسکن، با توجه به نظر ارزیاب، با در نظرداشتن حجم پروژه، هزینه باقیمانده و میزان پیشرفت فیزیکی در زمان بازدید، بین 15 تا 36 ماه (بسته به تعداد واحدهای مسکونی از 5 واحد تا 101 واحد و بیشتر) تعیین میشود.
متقاضیان برای استفاده از تسهیلات ساخت مسکن میبایست بصورت حضوری به یکی از شعب بانک مسکن مراجعه کنند و شرایط زیر را برای دریافت تسهیلات مد نظر داشته باشند:
- سازنده طرح میبایست مدارک مورد نیاز برای پروانه اشتغال به کار انبوهسازی را از وزارت راه و شهرسازی و گواهی صلاحیت پیمانکاری را از سازمان برنامه و بودجه کسب کرده باشد؛
- متقاضی میبایست دارای گردش مالی مناسب در حساب جاری و یا حساب سپرده ممتاز با کدهای 8774 و 8775 باشد؛
- رسوب در حساب جاری و حساب های ممتاز کد 8774 و 8775 می بایست به میزان حداقل 15% مبلغ تسهیلات به مدت 6 ماه و یا حداقل 7.5% مبلغ تسهیلات به مدت یک سال یا متناظر با آن باشد؛
- کسب رتبه اعتباری BBB توسط بانک؛
- ملک مورد نظر باید شش دانگ، دارای سند مالکیت (ثبتی)، قرارداد واگذاری زمین شهری و یا سند اوقافی باشد.
نظر خود را به اشتراک بگذارید